Vandaag is de World Food Prize 2019 toegekend  aan de Nederlander Simon N. Groot (84), vanwege zijn grote en succesvolle inzet om miljoenen kleine boeren in meer dan 60 landen een beter economisch perspectief te bieden. Door de lokale kleinschalige teelt van groenten belangrijk te verbeteren bereikte hij niet alleen een inkomensverhoging voor kleine boeren, maar zorgde hij er ook voor dat miljoenen consumenten konden profiteren van betere toegang tot groenten voor een gezondere voeding met meer nutriënten.
In de 34 jaar dat de prijs bestaat, is het de eerste keer dat deze wordt toegekend aan een Nederlander.

De toekenning van de Wereldvoedselprijs, ook wel de ‘Nobelprijs voor Voeding en Landbouw’ genoemd, werd vandaag officieel bekendgemaakt in het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken door Secretary of State Mike Pompeo en Kenneth M. Quinn, President van de World Food Prize Foundation.

Eerste Nederlandse prijswinnaar
“Net als de grondlegger van de groene revolutie, Dr. Norman Borlaug, heeft Simon Groot zijn leven gewijd aan het verbeteren van het levensonderhoud van miljoenen mensen over de hele wereld”, zegt Kenneth Quinn. “In 1982 richtte hij met zijn zakenpartner Benito Domingo in de Filipijnen het bedrijf East-West Seed op, om groenterassen te ontwikkelen voor de tropische markt. Hij richtte zich onder meer op het verbeteren van resistentie tegen ziekten en plagen, waardoor de opbrengsten aanzienlijk toenamen.”

Met de prijs, en een bedrag van U$ 250.000, eert de World Food Prize Foundation de unieke prestaties van Simon Groot en zijn bedrijf East-West Seed. Zijn initiatief heeft in de afgelopen veertig jaar geleid tot een dynamische tropische groentezadensector en breidde zich uit vanaf de Filipijnen naar andere delen van Azië. Inmiddels is East-West Seed ook succesvol in Afrika en Latijns-Amerika.