Samen naar een gezonde toekomstWe lezen en horen er steeds meer over. Voedsel leidt tot grote uitdagingen waar het gaat om onze gezondheid en die van onze planeet. Nooit eerder stond voedsel zo hoog op de agenda bij onder andere beleidsmakers, bedrijven en belangenorganisaties. Maar om écht een omslag te maken, is ook de consument hard nodig.

Veel organisaties in Nederland zetten zich al in voor een gezondere generatie en een duurzamer voedselsysteem. Bijvoorbeeld door in te zetten op preventie, voedseleducatie en bewustwording. De World Food Experience is daarop een belangrijke aanvulling met de unieke voedselbeleving die jongeren enthousiasmeert om zich te verdiepen in de wereld achter hun eten. Een klein voorproefje hiervan hebben we het afgelopen half jaar laten zien op de Floriade in Almere.

Uitdagingen
Nu het definitieve ontwerp van het gebouw af is en BRC Imagination Arts bijna klaar is met het ontwerp van de binnenkant van de Experience, kan ik met recht zeggen dat de World Food Experience écht die meeslepende topattractie wordt die wij voor ogen hebben.

Toch lopen wij ook tegen een aantal uitdagingen aan, met name bij de bouw. De aanhoudende hoge inflatie en hoge bouwkosten zorgen voor uitdagingen in het bouwbudget. Daarnaast is stikstofuitstoot een probleem dat bij bouwprojecten in het hele land een grote impact heeft. Zie de recente ‘Porthos-uitspraak’ van de Raad van State. Zo loopt er ook een bezwaarprocedure bij diezelfde Raad van State tegen het bestemmingsplan van de Experience. Met vertraging als gevolg. Hoe dat precies zit, kun je zien in de bijdrage die ik mocht leveren in een uitzending van Omroep Ede.

Deze uitdagingen houden ons echter niet tegen om op volle kracht door te gaan met de ontwikkeling van de World Food Experience. Want de Experience wordt een fantastisch uitje voor jong en oud. Ben je nieuwsgierig geworden? Bekijk dan hierboven de nieuwe trailer van de World Food Experience.