Ede, 22 september 2020 – De opdracht voor het ontwerp van het gebouw van de World Food Center Experience is gegund aan Kraaijvanger Architects en Braaksma & Roos Architectenbureau. De gunning is het resultaat van een Europese aanbesteding van de stichting WFC Experience die de thema-attractie rondom voedsel in Ede realiseert.

Met de Rotterdams/Haagse architectencombinatie haalt de stichting WFC Experience de nodige expertise in huis op het gebied van publieke gebouwen en het combineren van nieuw en oud. De Experience komt in de rijksmonumentale Mauritskazerne en een nieuw te bouwen gebouw achter de kazerne. Een belangrijke opdracht voor de architect is dan ook het versterken van de historische kwaliteiten van de kazerne met de nieuwbouw. In totaal bedraagt de oppervlakte van het ensemble ruim 6.000 m2. 

Grote bezoekersstromen
In de eindbeoordeling presenteerden 5 architecten(combinaties) hun visie op het ontwerp van het gebouw. Kraaijvanger en Braaksma & Roos kwamen met hun visie, kwaliteit en prijs als winnaars uit de bus. “De architecten hebben een sterke visie op hoe grote bezoekersstromen op een verantwoorde manier door een gebouw te leiden. En dat zonder in te leveren op de geweldige beleving die we de bezoeker straks willen geven”, aldus Paul Stevens die namens de Stichting WFC Experience het bouwproces begeleidt.

Ervaring met publieke gebouwen
Kraaijvanger Architects is onder andere bekend van het ontwerp voor Museum Voorlinden en het Van Gelder Experience Center. Braaksma & Roos Architectenbureau ontwikkelde onder andere het masterplan voor transformatie van de monumentale fabrieksgebouwen op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam.

Naast de bouwkundig architect worden ook de exploitant en de architect voor de inhoud van de Experience Europees aanbesteed. Deze aanbestedingen worden binnenkort afgerond.   

Over de World Food Center Experience
De World Food Center Experience wordt een thema-attractie over voedsel die bezoekers meeneemt op een persoonlijk voedselavontuur. Door te zien, voelen, proeven en ruiken, worden zij spelenderwijs bewust van alle aspecten rond ons eten en de keuzes die we daarin maken. Bij de ontwikkeling van de Experience zijn tal van organisaties betrokken, uit het bedrijfsleven, overheid, wetenschap en onderwijs. Meer informatie is te vinden op www.wfc-experience.nl.

Beeld: Maquettestudie door de architect voor het ontwerp van het gebouw van de WFC Experience.

Voor meer informatie:

David de Bruijn

Communicatieadviseur

Tel: 06 18 48 03 99
Mail: david.debruijn@wfc-experience.nl