Gezondheidsinitiatieven en Experience zoeken samenwerking op

World Food Experience belangrijke aanvulling in bewustwording van een nieuwe generatie

Als het aan gezondheidsfondsen en -initiatieven in Nederland ligt, is de World Food Experience een uitstekende aanvulling op diverse programma’s om een nieuwe generatie gezonder en duurzamer te laten eten. Die conclusie werd getrokken tijdens een bijeenkomst over hoe de Experience in Ede van meerwaarde kan zijn bovenop bestaande programma’s om kinderen bewust te maken van gezonde en duurzame voeding. Eén op de zes kinderen heeft overgewicht. In sommige wijken is dat zelfs één op de drie kinderen. Ook de politiek erkent dat een stevige gezamenlijk aanpak en lokale verankering nodig is om kinderen en jongeren van jongs af aan te leren hoe ze gezond kunnen eten en bewegen.

Plezier en beleving in een oordeel loze omgeving
In samenwerking met het Voedingscentrum en de 18 aanwezige organisaties waaronder de Samenwerkende Gezondheidsfondsen, is verkend op welke manier de Experience aan kan vullen op bestaand instrumentarium en welke nieuwe samenwerkingsverbanden kunnen ontstaan. Een van de conclusies van de bijeenkomst is de constatering dat er veel behoefte is aan een fysieke plek waar jongeren en hun ouders naartoe kunnen om op een pakkende en inspirerende manier alles over de wereld achter ons eten te weten te komen. Een plek waar geen oordeel wordt geveld waardoor bezoekers op eigen tempo een beeld kunnen vormen en bewustzijn kunnen creëren over wat er op hun bord ligt.

Volgens Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum kan de Experience een belangrijke rol spelen: “Onze taak als Voedingscentrum is te zorgen dat mensen over voldoende voedselvaardigheden beschikken om gezonde en duurzame keuzes te maken. Daarbij is omgaan met voeding ook gewoon fun. Dat is waar de World Food Experience van toegevoegde waarde kan zijn; een plek waar een brede groep Nederlanders uit verschillende lagen van de bevolking samenkomt en ervaringen opdoet. Wanneer een bezoek aan de Experience een vast schoolreisje wordt, weet je zeker dat je alle kinderen kunt bereiken en niet alleen die waarvan de ouders al interesse hebben in voeding.”

Samen ervaren is samen leren
Uit de verkennende sessies kwam ook naar voren dat een bezoek aan de Experience goed past binnen lesprogramma’s over eten op basisscholen, voortgezet onderwijs en mbo-opleidingen. Juist door samen te ervaren en zelf te doen zullen jongeren elkaar op een positieve wijze inspireren is ook de ervaring van het netwerk ‘Alles is Gezondheid’. Dat geldt ook voor leefstijlcoaches, buurtregisseurs en leraren. Voor hen is de Experience, waar de opening van voorzien is in 2024, dé uitgelezen locatie om elkaar als professionals te ontmoeten en kennis- en ervaring uit te wisselen.

Ongezond moeilijk om gezonde keuzes te maken
Dat er nog een flinke uitdaging ligt in Nederland erkent ook Ronald Jas van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen: “Ruim de helft van de Nederlanders is chronisch ziek en als we niets doen, wordt dat alleen maar meer. De voedselomgeving speelt daarbij een belangrijke rol, want het is ongezond moeilijk om gezonde keuzes te maken. Een bezoek aan de World Food Experience kan helpen om jongeren, maar ook hun ouders te activeren en te enthousiast te maken over voedselkeuzes en hun voedselomgeving. De Experience als fysieke plek lijkt een uitstekende aanvulling op het programma van de Gezonde Generatie 2040”

Ook het JOGG (Jongeren op Gezond gewicht) ziet de meerwaarde van de Experience < quote > –
Sinds 2020 participeert JOGG in de klankbordgroep van de Experience en beiden partijen spraken onlangs in een samenwerkingsovereenkomst ook af elkaar te blijven versterken. <link invoegen>

Over de World Food Experience
De World Food Experience wordt een nieuwe topattractie in Nederland die bezoekers meeneemt op een persoonlijk voedselavontuur. Door te zien, luisteren, voelen, ruiken en natuurlijk te proeven, ervaren bezoekers de wereld achter hun dagelijks eten. De Experience wil jongeren inspireren zodat zij zelf bewust kunnen kiezen voor gezonde en duurzame voeding. De World Food Experience opent haar deuren in 2024 op het World Food Center-terrein in Ede.