In de week van 4-7 november vindt op meer dan 2750 basisscholen en 250 gemeentehuizen, verspreid over heel Nederland, het Nationaal Schoolontbijt plaats. Meer dan een half miljoen kinderen in heel Nederland gaan dan op school of op andere plekken gezellig en gezond ontbijten. Vanochtend was Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam het decor voor de opening van dit Nationaal Schoolontbijt.  

Bijzonder schoolontbijt in WFC-Experience
O
p donderdag 7 november vindt in Ede ook een heel bijzonder schoolontbijt plaats. Die ochtend komen meer dan 100 kinderen van meerdere scholen uit Ede samen in de rijksmonumentale Mauritskazerne op het World Food Center, om daar naast het ontbijt ook een speciaal World Food Center Experience-programma te volgen.

Tijdens deze speciale World Food Center-editie van het Nationaal Schoolontbijt kunnen de kinderen uit groep 8 deelnemen aan:

–       Een Kinderbrainstorm over gezonde snacks en over de World Food Center Experience

–       De Gouden Wortel Voedselquiz, onder leiding van televisiepresentator Pepijn Gunneweg (BZT Show, Klokhuis)

–       Een ontbijt met de Burgemeester van Ede, René Verhulst

–       Een wereldontbijt, live verbonden met schoolkinderen uit Gaza, Palestina in de Gouden Shared Studio’s container

Een bijzonder programma dus, waarbij we vooruitlopen op de activiteiten die in de toekomst in de World Food Center Experience in Ede zullen plaatsvinden.

Opvallend ontbijtgedrag
Bij de officiële opening in het Concertgebouw maakte het Nationaal Schoolontbijt ook de resultaten bekend van de Ontbijtmonitor*: een jaarlijks onderzoek naar ontbijtgedrag van basisschoolleerlingen. Daaruit blijkt dat inmiddels 95% van kinderen van 4 tot en met 12 jaar bijna dagelijks ontbijt. In 2008 was dat nog 80%. Minder positief is het percentage dat gezond ontbijt. Slechts 3% ontbijt volgens het gezonde optimum: de Schijf van Vijf. Bij gezinnen met kinderen staat vooral weinig groente (12%) en fruit (26%) op de ontbijttafel. De gemiddelde ontbijttijd is 19 minuten, maar naarmate kinderen ouder worden, nemen ze minder tijd voor hun ontbijt (van 21 minuten in onderbouw naar 17 minuten in bovenbouw). Slechts 60% van de gezinnen geeft aan in een ontspannen sfeer te ontbijten. Van de ondervraagde kinderen ontbijt 43% achter een scherm: tv, computer, tablet of smartphone.