Jouw bezoek aan de World Food Experience begint in het theater. Voordat je naar binnen gaat, registreer je jouw persoonlijke toegangspas. Je kunt hem om je nek dragen en overal in de Experience scannen. Je kunt er dingen met activeren en krijgt heel veel leuke weetjes te zien. Wanneer je gaat zitten, gaan de lichten uit. Ineens hoor je het tikken van een klok en verschijnt er een meisje in de zaal. Ze vertelt dat jullie samen een zaadje gaan planten dat helpt om de wereld beter te maken.

Plotseling begint het zaadje te groeien en overal om je heen verschijnen takken en blaadjes. Het gordijn achter de stoelen gaat open en het platform waarop jouw stoel staat, begint te bewegen! De muziek verandert en je krijgt boeren uit allerlei landen te zien die vertellen over hoe ze verbouwen en oogsten. Overal om je heen groeien planten met fruit en groenten. Plotseling gaat er een deur open. Iedereen in de zaal loopt er naartoe.Je verlaat de theaterzaal en komt in een grote kas met een glazen dak. Overal om je heen groeien plantjes met tomaten, komkommers, paprika. Ze staan niet naast elkaar, maar groeien boven elkaar. Een aardige meneer ontvangt je bij de ingang en vertelt je hoeveel planten er staan. En dat je straks de groente en fruit in het restaurant van de World Food Experience kunt eten.

Je loopt door een gang waar allerlei soorten eten uit het plafond en de muren komen. Sinaasappels, kaas, komkommers, watermeloen! Alle kleuren van de regenboog. Plotseling ruik je eten. Herken je de geur? Ja natuurlijk! Het is brood! En dan ruik je ineens citroen en kruiden.   In de volgende ruimte lijkt het net alsof je door menselijke darmen loopt. Overal om je heen hoor je geluidjes uit het lichaam. Knorrende buik, boertjes, scheetjes.   Nu loop je door de volgende ruimte. Het lijkt wel een grote fabriek. Je ziet hier hoe jouw lichaam eigenlijk een grote fabriek is waar voedingsstoffen worden omgezet in bijvoorbeeld energie en nieuwe lichaamscellen.

Je bent nu aangekomen in de grote zaal. In het midden zie je een enorme keuken waar koks staan te koken. De heerlijke geuren komen je tegemoet. Een van de koks vraagt of je iets lekker wilt proeven. Het smaakt heerlijk! Het lijkt op een stukje vlees. De kok vertelt dat het gemaakt is van lupinebonen die hier in de buurt groeien.   Bij het grote scherm geroepen kun je lekker gaan zitten op de kistjes. Een mevrouw vraagt aan alle kinderen of ze haar willen helpen. Ze vraagt zich af hoe we ervoor kunnen zorgen dat we minder eten weggooien. Heb jij een idee? Roep het gewoon!   Als je jouw toegangsbewijs op de grote ronde tafels met TV schermen legt. Kun je spelletjes spelen. Ook krijg je filmpjes te zien hoe een zaadje in korte tijd uitgroeit tot een echte plant. Je kunt ook het spel ‘Feit of Fabel’ spelen.   Wil je weten hoelang je moet bewegen voordat jouw lichaam alle energie heeft gebruikt die in een koekje zit? In de ‘jagersruimte’ moet je net zo lang met een bal gooien, fietsen of hardlopen totdat je genoeg energie hebt gebruikt.

Vanuit de grote zaal loop je naar de markt. Het is net een echte winkel. In het midden draait een grote cirkel, de schijf van vijf! Hierop staan allerlei producten die je in de markt terug kunt vinden. Kun jij de producten vinden die bij de Schijf van Vijf passen?   Met je toegangspas scan je al je aankopen die je kunt afrekenen bij de kassa van de markt. En betalen? Dat doe je niet met Euro’s maar met voedingswaarden. Zo zie je precies wat jouw boodschappen met jouw lijf doen.

Wil je weten hoe ons eten vroeger, nu en in de toekomst wordt gemaakt? In deze ruimte loop je door de tijd. Je begint bij de ontdekking van vuur en hoe jagers en verzamelaars vuur gebruikte om eten te bereiden. Animaties op de muur, grond en op speciale schermen laten je zien welke uitvindingen de afgelopen honderden jaren gedaan zijn om eten te maken. Aan het eind van de ruimte zie hoe ons eten in de toekomst wordt gemaakt.   Doe een wedstrijdje met een robot arm. Wie kan er sneller fruit plukken? Jij of de robot?  

Hier ontmoet je de mensen die je hebt gezien in het theater. Ze hebben allemaal een eigen verhaal. Hoe gaan ze om met droogte of met overstromingen. Welke invloed heeft klimaatverandering op de manier waarop we eten maken? Stap op de fiets om te kijken of je net zo snel kunt fietsen als dat de wereld verandert.

De lichtbalken gaan over het plafond en veranderen in buizen. Tussen deze buizen vliegen mandjes met allerlei ingrediënten uit de hele wereld. De buizen en mandjes komen uit in een te gekke machine met lichtjes, draaiende tandwielen en computerschermen. Hier scan je jouw toegangsbewijs. Deze voedsel machine maakt speciaal voor jou een persoonlijk hapje dat je meteen kunt opeten! Jouw hapje ziet er totaal anders uit dan die van andere bezoekers.

Na het lekkere hapje loop je door naar het restaurant van de Experience. Dit is geen gewoon restaurant. Hier bestel je niet zomaar eten, je moet er eerst iets voor doen! Stap op de fiets om je eigen smoothie te maken met de smoothie-blender-fiets. Schiet aardappel met een aardappelkanon door een rasp om frieten te maken. Speel eerst een spel op de computer voordat je je gezonde snoepreep verdient.   In dit restaurant vind je allemaal lekkere gekke dingen. Zoals een bieterbal in plaats van een bitterbal. Pak een lekker gezonde fruit snack uit de fruitmachine. Eet een bagel met de lekkerste lokale, verse en gezonde ingrediënten.

Thuis aangekomen zie je nog steeds al die mooie beelden voor je. Je denkt aan het bijzonder lekker eten en die heerlijke geur. Met je toegangspas kun je op de website van de Experience nog veel meer leuke dingen doen! Speel online spelletjes, lees meer over de verhalen die je hebt meegemaakt. En download materiaal voor je spreekbeurt op school. Misschien ontdek je nog wel veel meer gave dingen over eten!